АНАЛІЗ НЕОБХІДНОСТІ АТЕСТАЦІЇ ПАТЕНТНИХ ПОВІРЕНИХ ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ «ЮРИДИЧНІ ПОСЛУГИ»

Автор(и)

  • Вікторія Дмитренко кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри інтелектуальної власності та приватного права, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», м. Київ, Україна; старший науковий співробітник відділу промислової власності і комерціалізації об’єктів інтелектуальної власності, НДІ інтелектуальної власності НАПрН України, м. Київ, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0002-1973-9863

Ключові слова:

патентні повірені, представники у справах інтелектуальної власності, атестація патентних повірених, спеціалізації патентних повірених.

Анотація

Здійснено аналіз необхідності атестації представників у справах інтелектуальної власності за окремою спеціалізацією «Юридичні послуги». Наведені висновки, що така спеціалізація не розширює спектр можливої професійної діяльності патентних повірених, оскільки всі спеціалізації останніх спрямовані на надання інформаційно-консультаційних послуг у сфері інтелектуальної власності. Відмінність полягає за об’єктами права інтелектуальної власності щодо яких можливе здійснення такої діяльності. Запропоновано уніфікувати спеціалізації патентних повірених, атестованих в попередні роки, відповідно до спеціалізацій, за якими відбуватиметься атестація представників у справах інтелектуальної власності після оновлення законодавства. Це важливо з метою недопущення необґрунтованої дискримінації пов’язаної з наявністю чи відсутністю атестації патентного повіреного за певним напрямом, що зумовлено змінами до законодавства щодо переліку спеціалізацій.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-19